Jdi na obsah Jdi na menu

Koronavir / pandemie a co dál?

Sedím v Italii, kousek od moře a nesmím z domu. Zvláštní situace. Jsem vděčný za zahradu a za to, že mám psa, s kterým smím opustit na chvíli dům a jít ho vyvenčit. Nechci zůstávat dlouho, aby mě někdo neudal, že roznáším vir. Při venčení psa přemýšlím o tom, co se stalo, jak se to stalo a proč se to stalo. Nejvíc mě ale tíží ta bezradnost a chaos mezi politiky celého světa a jejich nepoučitelnost z minulosti. Již v roce 2002 jsme tu měli SARS-Cov, 2004 to byla ptačí chřipka, 2009 naopak prasečí chřipka a v tom samém roce ZIKA-Virus, 2010 Cholera (Kuba, Mexiko, Haiti USA, Venezuela), 2011 EHEC v severním Německu, 2012 MERS-CoV, 2014 Ebola, 2015 opět Zika-Virus, 2016 Cholera, 2018 opět Ebola, 2019 Spalničky a na konci 2019 konečně náš nynější průvodce životem SARS-COV2. který nám přivedl COVID 19.

Vědci z celého světa ví již mnoho desetiletí, že nemají účinný lék proti virům a ví, že i očkování proti chřipce je vlastně jako sázka do loterie. Nikdo neví, jak bude virus v dalším roce vypadat a očkovací látka se připravuje podle různých pravděpodobností. 

Když v roce 1917 vypukla Španělská chřipka, na kterou zemřelo snad 6x více lidí než padlo v 1. světové válce, nikdo nevěděl, co dělat. Nikdo nevěděl odkud se nemoc vzala. Bylo to z Číny nebo z Ameriky, kde nejprve onemocněli vojáci, kteří šli do války a roznesli virus po Evropě a Asii? Bylo by to možné, byla by to dobrá válečná strategie k ukončení války. Bohužel by tato strategie, která opravdu možná k ukončení války přispěla, usmrtila mnohem více lidí, než by si váleční stratégové mohli vůbec představit. Musíme věřit, že virus se na lidstvo dostal z ptáků a kvůli běsnící válce se mohl tak rychle rozšířit po světě a mohl zabít tolik milionů lidí. Nebudeme spekulovat o tom, že by za tím mohl stát nějaký válečný stratég, i když by nás k tomu historie sváděla. 

Každopádně si myslím, že byla chyba, že v roce 1997 dostal Johan Hultin opětovné povolení k exhumaci válečníků z první světové války a směl odebrat vzorky z plicní tkáně a podařilo se mu zachytit zlomek chřipkového viru a jeho gen tehdy isolovat. Nakonec se americkým vědcům podařilo virus, který zabíjel miliony a který se oslabil tak, že už nás netrápil, uměle zrekonstruovat a zjistili při pokusech na zvířatech, že je velice agresivní. Zabíjel myši rychleji než jakýkoli známý chřipkový virus. Navíc zjistili vědci, že tento nově zrekonstruovaný virus lidskou rukou se strašně rád rozmnožuje v lidských bronchiálních buňkách, což pak může vést k zápalu plic. Dokonce zjistili, že tento umělý virus se může ještě mnohem snadněji rozmnožovat než běžný známý chřipkový virus. 

Od roku 2005 začali vědci tento staronový virus rozesílat na přání i do jiných laboratoří ve světě, což mnozí virologové kritizovali a varovali již v roce 2005 před novou pandemií, která by mohla zasáhnout ještě větší část světa než tomu bylo u Španělské chřipky. 

V roce 2012 dokonce světoznámě proslulý Robert-Koch-Institut vydal studii o tom, jak bude vypadat nová pandemie s virusem SARs. Ve studii vlastně aniž by to vědci věděli, že se to opravdu stane, popisovali přesně to, co nyní prožíváme. Akorát s vyššími čísly, které ovšem klidně mohou být ještě dosaženy, protože vědci počítali s pandemií tříletou než se virus oslabí tak, že už by nás nezabíjel nebo se tak rychle nerozšiřoval. 

Nikdo ale ze státníků tyto varovné signály nechtěl brát vážně. Nyní tady pandemii máme, ale vypadá to, že ještě to není ta, před kterou vědci varovali. Zdá se, že je to poslední ještě celkem zvládnutelné znamení matky přírody, abychom se konečně zastavili a pochopili, proč vlastně zde na této planetě jsme. 

To, co se nyní děje, je ukázka toho, jak nejsou státy vůbec připravené a že EU nebo USA vůbec nemá jednotný koncept na ochranu svých obyvatel. Dokud to byly epidemie v zemích chudých nebo v Číně, nikoho to nezajímalo. 

Jak je vůbec možné, že existují laboratoře, které mohou bez problému vyrábět nové viry a nikdo neví, jestli se náhodou nepodaří nějakému viru z této laboratoře uniknout. Dnešní vir se zdá být přírodní, ale někteří vědci mají pochybnosti, že by to bylo evolucí již známých koronavirů. Některým se zdá, jako kdyby u vzniku nestála jenom příroda sama.

Každopádně pro nás je nyní zcela jedno, zda toho někdo zneužil a započal takto válku beze zbraní, ale celkem účinnou. Pro nás je důležité nyní najít tu správnou cestu, jak z této prekérní situace ven.

Nechci zde ale psát o tom, zda to byla lidská ruka, která tuto pandemii zavinila nebo jestli nám matička příroda dává poslední možnost k zamyšlení, než nás hodně zredukuje. Chci zde pouze poukázat na to, že by se měli všichni státníci shodnout na tom, aby existovala pouze jedna světová laboratoř, kde by se s viry pracovalo a kde by se podíleli na výzkumu opravdoví odborníci (muži i ženy samozřejmě) a ti by byli hodně dobře placeni ze všech států světa. Všichni by platili na tuto laboratoř, kde by mohlo pracovat klidně více než 100 odborníků z celého světa. Měli by vysoké platy, aby neměli pokušení prodat za peníze nějaké informace a hrozily by jim zároveň vysoké pokuty a třeba propadnutí majetku, kdyby se zjistilo, že nějaký vir předali mimo laboratoř někomu, kdo by jej mohl zneužít. Nikdo by nesměl nic po světě rozesílat a vše by bylo velice tajné a střežené, aby se viry nemohly dostat do rukou teroristů.

Tento nynější vir je proto nebezpečný, protože náš imunitní systém se nestačil na tento vir připravit. Možná proto, že to není zcela přírodní produkt. Ale ať je to tak nebo tak, je velice zajímavé, že ten vir přeskočil z Činy do Evropy přes různé státy a usadil se u Milána a pak šup do Španělska atd. Jestli delegace nakažených Číňanů cestovala do Milána v letadle, je zvláštní, že neonemocněl letový personál, když byl tolik hodin s nakaženými v úzkém kontaktu. Jsou situace, které nám zatím nedovedl nikdo vysvětlit.

Již v lednu 2019, tedy rok před propuknutí nemoci, psali v jednom odborném časopise, že se očekává velká pandemie a že bude roznášet paniku a strach. Ani tehdy se nikdo tímto nezabýval, nikdo nekupoval respirátory a nepřipravoval nemocnice na možnou pandemii a nikdo nedělal osvětu, co dělat, kdyby opravdu pandemie přišla. Když pak zaútočil virus v Číně, stále Evropa doufala, že to v Číně zůstane a celkem nás to netrápilo, kolik lidí tam zemře. 

Když se ale objevila v Italii, již to bylo vážnější pro Evropu, ale stále se ještě doufalo, že to je jenom proto, že tam dorazili nějací nakažení Číňani. Netrvalo dlouho a byli první mrtví v Itálii. Nyní jich má Itálie již 7 000 a to jsme na začátku. 

Ze zpráv již nikdo nepozná, co je pravda a co není, nikdo neví, co přesně smí a co nesmí. Lidé nosí roušky, které jim mohou dokonce i ublížit, protože je nenosí tak, ja by se měly nosit a nosí je i tam, kde jsou zcela zbytečné a vdechují zbytečně zplodiny, které vydechují. To, co se nyní děje oslabuje ten jediný lék na tento vir a to je prozatím naše vlastní imunita.

Jak vědci shodně potvrzují, nejhůře jsou na tom ti, kteří mají oslabený imunitní systém. Jak si ale nyní má matka s dvěma dětmi v garsonce posilovat imunitní systém, když má strach jak o sebe, tak o děti a navíc nemůže s dětmi pomalu ani před dům? Po měsíci karantény bude tato samoživitelka na dně a stačí pak málo a viru se neubrání i kdyby jí bylo teprve 40 let. Strach a panika jsou velkými zabijáky naší imunity. 

To, co dělají vlády, je z velké části správné, je dobře, že omezují styk mezi lidmi, ale tak jak to dělají, tak to nebude fungovat. Jestliže si budu moct jít koupit nebalené pečivo a nebo si odnesu zabalené tousty z obchodu a doma je rozbalím, nemohu si být jistý zda na obal nesahal někdo, kdo si kýchnul před pár hodinami v obchodě do dlaně a sáhl na obal. Já si rozbalím toust a uchopím ho rukou na které mezi tisíci bakteriemi jsou i viry. Sním toust a do těla se mi dostal vir Sars - CoV2 aniž jsem byl v Italii, nebo se potkal s někým nemocným. Nebo pojedu výtahem do 6. patra, kde bydlím a sáhnu na tlačítko s číslem 6, na které sáhl právě před hodinou někdo, kdo měl na prstě viry. Za pár dnů zjistíme, že jsme ne šestém patře již dva nemocní. 

Proč toto píši? Protože mnohý si bere rukavice a myslí si, že se ochránil v obchodě a pak udělá to, že v bezpečí domova sáhne na obal bez rukavic nebo ho dobře neomyje atd. Musíme si představit, že viry kolem nás jsou v milionovém počtu a my je nemůžeme vidět a pouze se musíme neviditelnému nepříteli snažit co nejlépe bránit. Musíme posilovat naší imunitu, musíme dbát na hygienu musíme se opravdu vyvarovat různých dýchánků nebo chození do obchodů, když nemusíme. Nyní chtějí otevřít některé obchody s oblečením, Jak si mohu být jist, že na kabátku, který si budu zkoušet nejsou viry? Nemohu si být nikdy jist. Znovu platí, spoléhat na vlastní imunitu, věřit svému tělu, že to zvládne, kdyby do něj vnikl vir Sars COV2. 

Nezdá se mi účinná karanténa, kterou nyní vyhlásili v Itálii, kde lidé opravdu neví, co smí a mají strach, že udělají něco, za co půjdou do vězení, protože hrozí až 5 let vězení tomu, kdo poruší karanténu. Ale nikdo vám neřekne, co opravdu smíte a co ne. 

V Italii koluje strach a ten je velkým zabijákem naší imunity. 

Byla by to dobrá zpráva, kdyby opravdu platila, že je již 60% v Italii nakažených, protože jestli tito již ukázali viru, že jsou odolní a nepustí jej do svých buněk a vir tedy nepřežije, znamenalo by to pro Italii, že by se vir mohl "odstěhovat" tam, kde ještě má větší šance na "přežití". 

Každopádně to vypadá, že je to vir houževnatý a že se snaží ze všech sil, aby nevymřel. 

Pro lidstvo by to mohlo být pozitivní, kdyby se nyní zamyslelo nad dosavadním ničením planety a vlastním přežíváním. Asi 90% populace poslední dobou pouze přežívalo a nežilo. Život je to, co prožíval Adam než ho Eva dostala z ráje. Ten ráj tady na Zemi je stále, ten nezmizel, akorát zmizel z něho Adam i s Evou. Dnes jsou miliardy takových párů, které nežijí v ráji, ale mimo něj. Mohou za to většinou jejich touhy a cesta za jejich dosažením. Většina je nikdy nedosáhne a umírá nepřipravena na smrt a na konci života zjistí, že udělala něco špatně, Bohužel zpět už se nám život nikdy nevrátí. Musíme se naučit jej žít ještě v době, kdy fyzicky žijeme. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář